Zwarte rat

De zwarte rat ook wel scheepsrat genoemd is blauwgrijs tot zwart van kleur..Hij is slank gebouwd met een vrij spitse snuit en grote oren. De staart (circa 25 cm) is langer dan het lichaam (circa 20 cm). Gewicht is 150 tot 1.250 gram.

De zwarte rat is een uitstekende klimmer en springer. In tegenstelling tot de bruine rat graaft en zwemt hij zelden. Zwarte ratten zijn zeer argwanend en zijn dan ook vaak ’s nachts actief. Hij is een alleseter met een duidelijke voorkeur voor granen en zoete producten. Je komt ze dan ook vaak tegen op hoge droge plaatsen zoals zolders. Als een populatie te groot wordt verplaatsen ze zich met een groep; je hoort dan ook vaak: ‘eerst zag ik nooit een rat en nu wemelt het ervan.’

Wering

Door goede bouwkundige maatregelen zoals sluitende deuren en kleine ventilatieroosters kan men ze buiten houden. Het verdient aanbeveling alle mogelijke gaten en spleten in buitenmuren dicht te maken. Verwijder klimplanten en hoge begroeiing dicht tegen gebouwen.

Bestrijding

De zwarte rat eet op verschillende plaatsen dus moet men voldoende lokdozen neer zetten,vaak op hogere plaatsen. Na een succesvolle bestrijding moet men een permanente controle uitvoeren, omdat hun territorium zo weer wordt bevolkt door een andere populatie. Zwarte ratten zijn slim en daardoor moeilijk te bestrijden. Schakel een deskundig ongediertebestrijder in.