Houtworm

De kleine houtworm wordt ook wel gewone houtworm of meubelkever genoemd en is de meest voorkomende houtaantaster in Nederland.

Uiterlijk & leefwijze

Komt zowel in loof- als naaldhout voor. De kevertjes zijn twee tot vijf millimeter lang en donkerbruin van kleur. Ze zijn actief tussen mei en september en leven drie weken. De vrouwelijke kevertjes leggen na de paring 20 tot 60 eitjes in houtspleten en oude gangen. De kever zet de eieren meestal op hetzelfde hout als waar zij uitgekropen is.

De ontwikkeling van eitje tot kever duurt één tot acht jaar, gemiddeld drie jaar.De larve is vaalwit van kleur en kan zeven millimeter lang worden. De larven verblijven ongeveer drie jaar in het hout en maken kronkelige boorgangen in alle richtingen door het hout.

Over het algemeen is een oppervlakte behandeling voldoende. Om te beginnen moet het te behandelen hout stofvrij gemaakt worden. De reden hiervoor is dat de vloeistof dan optimaal in het hout trekt.

Vervolgens bespuiten ze het schone hout met een watergedragen middel onder lage druk. Deze behandeling wordt twee maal uitgevoerd. Een plaagdierbeheersing bedrijf geeft vijf jaar garantie op behandelde delen.