Spinthoutkever

De spinthoutkever wordt ook wel parketkever genoemd en is de schrik van vloerenleggers en lijstenmakers. Deze kever wordt vooral aangetroffen in opgeslagen en pas verwerkt hout, zoals: vloeren, betimmeringen, schilderijlijsten en triplex.

Uiterlijk & Leefwijze

De spinthoutkever is twee tot zes millimeterlang, heeft een slank en langgerekt lichaam en is roodbruin tot donkerbruin-zwart van kleur. Hij heeft een trapezevormig halsschild. De kevers zijn lichtschuw en kruipen in donkere plaatsen zodat ze slechts zelden gezien worden.

Hun normale uitvliegperiode is mei tot september, maar in verwarmde vertrekken verschijnen zij reeds in maart of april. Het larvestadium duurt ongeveer één jaar. De uitvliegopening is één à twee millimeter in diameter, is rond van vorm en kan door een vijf millimeter dikke loodplaat gevreten zijn.

Deze kever is verspreid over de hele wereld en is vermoedelijk van Noord-Amerikaanse afkomst, hij kwam vooral naar de streken via de import van tropische houtsoorten.

Behandeling

Aantasting veelal in parketvloeren. Moeilijk te behandelen. Dit komt door de afwerklaag van was of lak, waardoor de bestrijdingsvloeistof niet in het hout kan trekken.